Artikel boomkwekerij 10-11-2017
CLTV haalt banden aan met boomkwekers
Onlangs belegde CLTV een bijeenkomst voor boomkwekers waar uitleg is gegeven over het nieuwe lidmaatschap speciaal voor boomkwekers. Directeur Erik Bastiaensen proefde er belangstelling voor het aanbod van de coöperatie die al jaren zakendoet met boomkwekers, maar het aanbod diensten nu graag wil uitbreiden. Al eerder brainstormde CLTV met boomkwekers om te achterhalen waar boomkwekers behoefte aan hebben. Kan het bedrijf iets voor ze betekenen?
„We vinden het belangrijk dat we boomkwekers meer kunnen binden aan de coöperatie. Met het doel dat we zo een bijdrage leveren aan het versterken van de boomteeltsector. Ik denk dat er behoeften zijn bij boomkwekers die wij vanuit onze coöperatieve gedachte kunnen invullen. Overigens zonder de ZLTO of Treeport in de wielen te rijden. We gaan niet dezelfde dingen doen.”
Het Zundertse samenwerkingsverband telt vijftig aardbeientelers als lid. Daarnaast zijn er 120 overige leden, waaronder sympathisanten, gepensioneerde agrariërs en veertig boomkwekers. Maar dat ledenaantal kalft langzaam maar zeker af. „Als we zo doorgaan hebben we over een jaar of twintig alleen nog maar 35 aardbeientelers als lid. Wij hebben daarom gezegd dat we iets moeten doen. We willen graag een bredere basis van leden onder dat bedrijf voor de coöperatie. Maar dat betekent dat we ook iets moeten doen voor die leden. We zullen moeten bewijzen dat we het ook waard zijn”, legt Bastiaensen uit.
Voordeel
CLTV vraagt nu boomkwekers in te tekenen voor een nieuwe lidmaatschapsvorm; ook de veertig kwekers die al 'sympathiserend' lid zijn. Dat lidmaatschap kost iets meer dan wat die veertig leden nu betalen; het wordt €100 per jaar. Verkend wordt nu welke voordelen die leden daarvoor in ruil moeten gaan krijgen. Daarvoor wordt een werkgroep opgezet die voorstellen zal doen. Uiteindelijk zullen de leden van de coöperatie zelf zeggenschap krijgen over het dienstenpakket.
De voordelen moeten worden gevonden in de diensten die CLTV nu aanbiedt. Het bedrijf kent drie verschillende takken. Uiteraard is er de veiling voor aardbeien. Daarnaast is er de toelevering van benodigdheden en de koelcellen; twee takken waar boomkwekers al langer actief gebruik van maken. Maar er is ook een depot voor Deense karren.
Bastiaensen: „Ik kan mij voorstellen dat leden voorrang krijgen bij de koeling. Telers van een andere afzetorganisatie zochten onlangs koelruimte. Onze koelcellen zaten vol maar we hadden elders ruimte voor ze kunnen zoeken. Dat hebben we niet gedaan. Leden zouden we in zo’n geval wel kunnen ontzorgen op dat vlak. Maar ook voordelen in het tarief bijvoorbeeld bij het inwisselen van Deense karren is een mogelijkheid. Of het automatisch verstrekken van overzichten van wat kwekers hebben afgenomen aan gewasbeschermingsmiddelen, voor het voldoen aan hun registratieplicht. Maar uiteindelijk gaan de leden daar zelf over.”
Kritische massa
Bastiaensen hoopt minimaal vijftig boomkwekers te kunnen winnen voor het nieuwe lidmaatschap om 1 januari 2018 mee van start te gaan. Die kritische massa is volgens hem nodig om iets op poten te kunnen zetten. Hij is optimistisch dat dit aantal wordt gehaald. „Om de coöperatie te versterken, de binding met boomkwekers te versterken maar ook met het doel dat de boomkwekerijsector als geheel er sterker uitkomt. Vanuit die gedachte geven we al ruimte voor een hubfunctie om de logistiek voor kwekers makkelijker te maken. En faciliteren we de vakbeurs GrootGroenPlus. Dat zijn voordelen die we niet direct kunnen doorvertalen naar bijvoorbeeld een lagere prijs voor gewasbeschermingsmiddelen maar wel positief zijn voor de sector. Wij vinden dat belangrijk. Het is aan kwekers zelf om af te wegen hoe belangrijk zij dat vinden.”

Historie
Vooral bekend om de aardbeien
De 'Coöperatieve vereniging tot bevordering van de landbouw onder Zundert en Rijsbergen' is in 1904 opgericht. Het doel was oorspronkelijk het gezamenlijk inkopen van grondstoffen en het malen van graan. De coöperatie is meegegaan in de ontwikkeling van de land- en tuinbouw in de streek. In 1931 opende zij een veiling op het moment dat meer bedrijven groente gingen verbouwen. De groente- en fruitveiling met klok is er tot de jaren tachtig geweest, tot het aanbod groente via veiling RBT in Breda werd verhandeld. Vanaf dat moment is CLTV vooral een afzetpunt voor aardbeien. In 1996 koos de veiling met veiling Hoogstraten te gaan samenwerken in plaats van zich bij The Greenery aan te sluiten. Met de uitbreiding van het aantal boomkwekerijbedrijven in de regio en onder aansporing van Jan van Dongen worden steeds meer boomkwekers bediend wat betreft toelevering en bijvoorbeeld de groeiende behoefte aan koelcapaciteit. Schaalvergroting zorgt ervoor dat de coöperatie steeds minder leden krijgt, terwijl het verhandelde volume aardbeien groeit.